21. juli 2010

210710

HALLO.

Siden sist har vertssøster hatt bursdag, foreldrene mine vært på besøk, jeg har hatt bursdag, jeg har vært på ball, jeg har pakket koffertenene mine, og jeg har sagt hadet til de aller fleste jeg kjenner her i England.

Vertssøster ble 9 her om dagen, og hun hadde selskap på pottz eller noe i den duren, konseptet går i alle fall ut på at man maler på tallerkner og kopper og diverse. Høres litt lame ut, men jeg storkoste meg sammen med femten 9-åringer, believe it or not.

Tirsdag 6. juli kom foreldrene mine og lillesøsteren min på besøk, så jeg tilbragte noen dager sammen med dem. For eksempel så dro vi ut på middag på bursdagen min - veldig hyggelig - og så dro vi på Northamptons berømte skomuseum... Dr. Martens kommer faktisk fra Northampton, da. Beat that, liksom! Jo, og verdens beste brogues blir laget her. Det sa de på Gok's Fashion Fix. Så vet dere det.

Lørdag var jeg og vertsforeldrene mine og deler av Northampton Jitsu Club på det årlige jitsuballet. (Northampton Jitsu Club høres så lame ut; støtter vertsfars forslag om å endre navn til The Spartans, så han kan rope ting som: "We are Sparta!", "Spartans, prepare for glory!", for ikke å glemme: "Spartans! Ready your breakfast and eat hearty... For tonight, we dine in hell!", til oss når vi deltar i det nasjonale mesterskapet o.l. (quotes fra 300)). Lørdag ettermiddag gikk med på å traske rundt i Birmingham city centre ettersom jeg ikke var med på treningskurset, og så var det en treretters middag etterfulgt av fest/maskeradeball på kvelden. Bare fail at måltidet var mer eller mindre katastrofalt fra kjøkkenet/cateringen sin side, hvor de ikke hadde nok mat, for ikke å glemme god mat, servitørene var chavtastic fantastic og vokabularet deres bestod av uforståelig grynting, samt at baren ikke hadde mer vin igjen en 20 min etter at middagen startet. Flaks at vi hadde kjøt chips (pommes frites) på forhånd sånn i tilfelle. Superkult at jeg kunne kjøpe mine egne drinker da, siden jeg ble jo 18 her om dagen. Resten av kvelden var betydelig bedre, og jeg fant en dansk dame som jeg ble sittende og prate med utover kvelden. Hun mente at norsk høres mye bedre ut enn dansk og at hun alltid hadde lyst til å være norsk! Haha! Uansett, så fulgte vertsfar meg til sengs litt senere, så han også kunne gå å legge seg.


Fikk et mindre sjokk neste morgen da det jeg snublet over på gulvet begynte å røre på seg, men det viste seg at det bare var en random kar roomien min hadde dratt inn; han hadde visst ikke noe sted å sove. Så sånn var det. Glemte kameraet mitt på rommet, så sorry, har ikke mine egne bilder og må bare ta det jeg får på facebook. Ikke det at jeg hadde husket å ta bilder uansett, men. Hadde en bra helg i alle fall.

Og forresten, glemte nesten å nevne at vertsfar vant "instructor of the year", som er ganske prestisjefullt, og at han endelig ble invitert til sin sandan-gradering. Dvs. 3. dan, altså noe sånt som 3. grad sort belte, som er det høyeste man kommer i denne jitsustilen. Folk ble visst for alvorlig skadet i graderingene for høyere grader enn 3. dan, så de satte streken der. (Vertsfar var ansvarlig for førstehjelpen under sandan-graderingen på lørdag, og i følge ham fylte de tre gule avfallsposer, altså søppelposer for biologisk farlig avfall, i dette tilfellet blod.) I alle fall så har vertsfar ventet på invatisjon i flere år, så det var utrolig gøy at det endelig skjedde.


Denne uken har jeg pakket koffertene mine, og det er faktisk ikke så mye jeg la la være igjen i England (skal hente senere i år), og koffertene veier ikke betydelig mye mer enn 20 kg, så det er bra. Har vært en tur på skolen og sagt hejdå til vennene mine der og noen av lærerne, og så var jeg på jitsu i går for siste gang. Litt vemodig, men jeg kommer jo på besøk igjen. Oppdaterer nok igjen rett før jeg drar, så stay tuned. Om jeg finner mer bilder fra ballet, så skal jeg poste dem senere.

Sneiks!

9 kommentarer:

  1. Hei! Jeg reiser med Speak til England om snaue 32 dager! Er det ikke vanlig at man reiser hjem i mai/juni?=)

    SvarSlett
  2. Rita: Så gøy! Håper du får et fantastisk år :) Og jo, det er vanlig å dra hjem i juni en gang tror jeg. Den originale hjemreisedatoen min var 19. juli, men jeg valgte å endre billetten min og bli igjen i England. Det er faktisk også vanlig å dra hjem så fort alle eksamnene dine er overstått, så det var mange i år som dro hjem litt tidligere i juni. :)

    SvarSlett
  3. Kult! Bare sånn for din del, fordi jeg vet det sikkert er hyggelig å høre, så har jeg lest gjennom sånn ca. alle innleggene dine (jeg har hatt en kjedelig sommer og klarer ikke å slutte å tenke på utvekslinga).

    Kult! Men har du hatt noen uker med ferie eller noe sånt? Såvidt jeg har forstatt begynner britene på 3.året rett etter eksamen men når har de tid til sommerferie? Og hvor lenge varer denne? Betyr dette at du har begynt på det engelske 3.året?:) Har de "prom" der borte, forresten?

    Hilsen din #1 fan!

    SvarSlett
  4. Haha, thanks! Det varmer vet du! :P

    Jeg hadde noen blogger jeg pleide å lese før jeg dro, og de var like crap som meg og oppdaterte nesten aldri. Utroli irriterende siden jeg jo ville vite mer om England! Så det er bare å spørre i vei uansett hva du lurer på.

    Jeg hadde study leave fra og med 16. mai (dvs pugge til eksamen hjemme/selvstendig), og så var det ferie for alle i én uke fra 28. mai (om ikke eksamner var overstått måtte man jo pugge, da...). Deretter fortsatte study leave til 14. juni, da avsluttet year 12/begynte year 13. Jeg var relativt heldig og ferdig med alle eksamner etter 8. juni, men det var mange som fortsatt hadde eksamner helt fram til type 30. juni.

    Midt i juni når man begynner med ordentlig skole igjen etter study leave så begynner man å "bygge opp" til year 13, så man er på en måte midt mellom year 12 og year 13, ettersom man er ferdig med pensum til year 12 (year 13 har nå sluttet på skolen). Så er det fellesferie for skoler siste uken i Juli til en gang i begynnelsen av September. Dvs litt 1 til 1 1/2 måned ferie for engelske skoleelever. Når de da begynner på skolen igjen er year 12 offiselt blitt til year 13. Håper det forklarer litt, og at det ikke var altfor surrete :)

    Jeg dro inn på skolen et par dager og fulgte undervisningen til klassene mine, men ikke noe mer enn det. Dessuten så blir man ikke sett på som year 13 før man kommer tilbake igjen i September sånn jeg har forstått det.

    De har prom på slutten av year 13 så vidt jeg vet, men ikke for vårt årstrinn tror jeg. Det kan tenkes at det er individuelt og at noen skoler har det, men skolen jeg gikk på hadde i hvertfall ikke det.

    Drar du forresten med Aspect/Speak? Syns jeg så en som het Rita da jeg stalket Speak Exchange gruppen og misunte alle som skal dra i år :)

    Jeg liker å få spørsmål!

    SvarSlett
  5. Forresten så beklager jeg sucky norsk og generelle gramatikkfeil - etter et halvt år i England lover jeg deg at du kommer til å måtte slå opp i ordbok for å oversette fra engelsk til norsk!

    Og top tip #1 - om du skal bo sammen med en annen nordmann eller ender opp med å henge mye med andre fra Norge - snakk engelsk sammen selv om det er superkleint og man føler seg skikkelig teit. Det hjelper utrolig mye. Vertsfamilien min sa at de hørte utrolig mye forskjell på min og vertssøsters engelsk sammenlignet med et par andre "utvekslingssøskens" engelsk ettersom vi snakket engelsk sammen og de snakket norsk sammen.

    SvarSlett
  6. Ååå, herregud, jeg digger deg. Jeg tror jeg finner to nye gamle blogger for hver dag. Halvpensjonerte blogger som ikke har blitt oppdatert siden Obama vant valget.

    Tusen takk for all infoen! Tror jeg forstod litt mer av ferie-tingene! Var litt redd for å bare bli "kasta ut" av programmet og måtte dra hjem etter eksamen!

    Study leave høres... BRA ut! Jeg gleder meg allerede til study leave (men med min uflaks har jeg sikkert 1000 eksamener. Hvordan funker eksamensystemet der forresten?)

    JA! Jeg reiser med Speak! Har David Byrne som områderepresentant, han er kul! Er virkelig keen på å engasjere studentene og gir meg musikktips! Vet du forresten om Speak UK er strenge generellt? Så lenge de ikke får klage av skole/familie så bryr de seg vel ikke? Er i hvert fall det inntrykket jeg har av dem.

    Jeg har faktisk blitt dobbeltplassert! Men med en tysk jente. Vi har mye til felles og jeg gleder meg! Hvordan var det å måtte bo med en annen? Man blir jo på en måte tvunget inn i situasjonen x) Etter hva jeg har lest virker det jo som om det gikk bra! Er det noen down sides som du kan forbrede meg nå? Takk for tipset!

    SMASK Rita!

    SvarSlett
  7. Haha, jeg vet, det er mange, og med varierende kvalitet!

    Beklager for sent svar forresten, har vært litt busy
    og slikkkt. Forhåpentligvis har du ikke dratt ennå!

    Eksamenssystemet er sånn at man har eksamner i de fleste
    fag både til jul og til sommeren, de teller henholdsvis 40
    og 60 % så vidt jeg husker, eller det kommer nok an på faget.
    Eksamnene varer på ca 2 timer og man må skrive flere essay/svare på
    lengre spørsmål. Nå vet jeg bare om samfunnsfaglige fag, ikke realfag,
    men det er vel litt av det samme.

    David Byrne har jeg dessverre ingen erfaring med ettersom han er ny
    i år. Men bra at han er entusiastisk!

    Ang. speak så er de generelt ganske strenge. De har pleid å være
    strenge med litt slingringsmonn, men
    pga lovendringer etc i England har de blitt strengere i år/fjor. Alt
    skal rapporteres og alle turer bli godkjent etc.
    Jeg slapp litt unna fordi vertsfamilien rett og slett dreit litt i
    Speak, men det ble også bare tolerert fordi
    vertsfamilien min fikk den forrige Speak-lederen sparket... Men ikke
    sååå strenge da i grunnen, ikke mer enn at man fint greier å overholde det.

    Det å bo med en annen blir nok annerledes enn det jeg har erfaring med siden
    dere kommer fra forskjellige land. Så det kan jeg ikke si så mye om, men sånn
    generelt så er det vel det at man jo tross alt er to forskjellige personer som
    ikke har valgt å bo sammen på samme måte som f.eks. samboere eller venninner som
    deler leilighet har gjort. Derfor merker man i grunnen at man har forskjellige
    vaner, forventninger og måter å være på, og det byr jo på sine utfordringer...
    På samme tid så får man en søster, så det er jo absolutt verdt det.

    Det beste tipset jeg kan gi deg i grunnen er å ha deres egne liv - prøv å få
    forskjellige venner, forskjellige aktiviteter etc, og ikke vær redd for å gjøre
    ting på egenhånd. Det gjør deg utrolig mye mer selvstendig, og er veldig verdt
    det, selv om det føles skummelt.

    Og så det beste tipset jeg kan gi - prøv å ikke ha noen forventninger/ha lave
    forventninger. Men helst ingen i det hele tatt. Det er utrolig hvor mye jeg
    trodde jeg visste eller tok for gitt, og om jeg ikke hadde gjort det tror jeg
    det hadde vært lettere å komme inn i de nye vanene of familien etc. Og det er
    utrolig hvor mye man kan bli vant til!

    DU får nok et strålende år, det hadde i alle fall jeg :)

    Klem Ida

    SvarSlett
  8. Haha, jeg vet, det er mange, og med varierende kvalitet!

    Beklager for sent svar forresten, har vært litt busy
    og slikkkt. Forhåpentligvis har du ikke dratt ennå!

    Eksamenssystemet er sånn at man har eksamner i de fleste
    fag både til jul og til sommeren, de teller henholdsvis 40
    og 60 % så vidt jeg husker, eller det kommer nok an på faget.
    Eksamnene varer på ca 2 timer og man må skrive flere essay/svare på
    lengre spørsmål. Nå vet jeg bare om samfunnsfaglige fag, ikke realfag,
    men det er vel litt av det samme.

    David Byrne har jeg dessverre ingen erfaring med ettersom han er ny
    i år. Men bra at han er entusiastisk!

    Ang. speak så er de generelt ganske strenge. De har pleid å være
    strenge med litt slingringsmonn, men
    pga lovendringer etc i England har de blitt strengere i år/fjor. Alt
    skal rapporteres og alle turer bli godkjent etc.
    Jeg slapp litt unna fordi vertsfamilien rett og slett dreit litt i
    Speak, men det ble også bare tolerert fordi
    vertsfamilien min fikk den forrige Speak-lederen sparket... Men ikke
    sååå strenge da i grunnen, ikke mer enn at man fint greier å overholde det.

    Det å bo med en annen blir nok annerledes enn det jeg har erfaring med siden
    dere kommer fra forskjellige land. Så det kan jeg ikke si så mye om, men sånn
    generelt så er det vel det at man jo tross alt er to forskjellige personer som
    ikke har valgt å bo sammen på samme måte som f.eks. samboere eller venninner som
    deler leilighet har gjort. Derfor merker man i grunnen at man har forskjellige
    vaner, forventninger og måter å være på, og det byr jo på sine utfordringer...
    På samme tid så får man en søster, så det er jo absolutt verdt det.

    Det beste tipset jeg kan gi deg i grunnen er å ha deres egne liv - prøv å få
    forskjellige venner, forskjellige aktiviteter etc, og ikke vær redd for å gjøre
    ting på egenhånd. Det gjør deg utrolig mye mer selvstendig, og er veldig verdt
    det, selv om det føles skummelt.

    Og så det beste tipset jeg kan gi - prøv å ikke ha noen forventninger/ha lave
    forventninger. Men helst ingen i det hele tatt. Det er utrolig hvor mye jeg
    trodde jeg visste eller tok for gitt, og om jeg ikke hadde gjort det tror jeg
    det hadde vært lettere å komme inn i de nye vanene of familien etc. Og det er
    utrolig hvor mye man kan bli vant til!

    DU får nok et strålende år, det hadde i alle fall jeg :)

    Klem Ida

    SvarSlett

Kommenter!

 
Blogglisten